Thursday, August 16, 2012

တိုင္းေဒသႀကီး(၃)ခုတြင္ ငါးျမစ္ခ်င္းျခစ္ စားသံုးမႈစံခ်ိန္တင္


န္ကုန္တိုင္းသားငါးက႑တြင္ ေစ်းႏူန္းသက္သာေသာငါးျမစ္ခ်င္းျခစ္ဝယ္ယူစားသုံးမူ ေစ်းကြက္မွာ ယခုႏွစ္အတြင္း သိသိသာသာျမင္႔မားလာၿပီးမႏၲေလးတိုင္းႏွင္႔ စစ္ကိုင္းတိုင္း အထိပါ ေစ်းကြက္က်ယ္ျပန္႔လာေၾကာင္းျမန္မာႏိုင္ငံ ငါးလုပ္ငန္းအဖြဲ႕ခ်ဳပ္က သိရွိရသည္။

ယခင္ႏွစ္မ်ားက ငါးျမစ္ခ်င္းျခစ္စားသုံးမႈပမာဏသည္ရန္ကုန္ေစ်းကြက္အတြင္း(ပိႆာခ်ိန္ ၅ဝဝ ဝန္းက်င္) အနည္းငယ္သာရွိခဲ့ေသာ္လည္းယခု(၂ဝ၁၂)ႏွစ္တြင္ ရန္ကုန္တိုင္းေဒသ ႀကီး၊မႏၲေလးတိုင္းေဒသႀကီးႏွင့္စစ္ကိုင္း တိုင္းေဒသႀကီးမ်ားတြင္ပါစားသုံးမႈပမာဏပိႆာခ်ိန္(၁-ေသာင္း)ေက်ာ္အထိသိသိသာသာျမင့္တက္လာခဲ့ျခင္းျဖစ္သည္။
 
''ဒီႏွစ္ထဲမွာ ထူးျခားခ်က္လို႔ေျပာရမယ္။ ငါးျမစ္ခ်င္းျခစ္ေစ်းကြက္ေတာ္ေတာ္က်ယ္ ျပန္႔လာတာ ေတြ႔ရတယ္။ ရန္ကုန္တြင္း မွာလည္း စားသုံးမႈအရမ္းမ်ားလာတဲ့အျပင္ကိုမႏၲေလး၊ေရႊဘိုတို႔မွာပါေစ်းကြက္ေတြရွိလာတယ္''ဟု ျမန္မာႏိုင္ငံငါးလုပ္ငန္းအဖြဲ႔ခ်ဳပ္အတြင္းေရး မွဴးဦးဝင္းႀကိဳင္က ေျပာသည္။
 
လက္ရွိေစ်းကြက္တြင္း၌ ငါးျမစ္ခ်င္းျခစ္ တစ္ပိႆာလွ်င္ က်ပ္ (၇ဝဝဝ)ရွိၿပီးငါးဖယ္ျခစ္ တစ္ပိႆာလွ်င္ (၁၂ဝဝဝ)က်ပ္ဝန္းက်င္ေစ်း ရွိေၾကာင္းသိရသည္။''ငါးဖယ္ျခစ္က ေစ်းလည္းႀကီးတယ္၊ မစစ္တာမ်ားတယ္။ငါးျမစ္ခ်င္းျခစ္ကေစ်းလည္း သက္သာတယ္။ စားသုံးသူလည္းပုိမ်ားလာတယ္။''ဟုၾကည္ျမင္တုိင္၊ ငါးေစ်းမွ မသန္း ကေျပာသည္။

ငါးျမစ္ခ်င္းျခစ္သားမ်ားသည္ အနယ္နယ္အရပ္ရပ္သို႔ တင္ပုိ႔ရာတြင္ လြယ္ကူျခင္း၊ငါးျခစ္ၿပီး ထြက္ရွိလာေသာ အေလအလြင္႔ ငါးရုိး၊ အေရခြံ၊ ဗုိက္သားမ်ားသည္ငံျပာရည္လုပ္ရာတြင္ ျပန္လည္အသုံးျပဳႏုိင္ျခင္း၊ ငါးဖယ္ျခစ္သားမ်ားထက္ေစ်းႏူန္းသက္သာ၍ ဝယ္ယူစားသုံးမူ မ်ားျပားလာျခင္းေၾကာင္႔ငါးျမစ္ခ်င္းေမြးျမဴျခင္းသည္ ေစ်းကြက္ခ်ဲ႕ထြင္ႏုိင္ေၾကာင္းငါးလုပ္ငန္းအဖြဲ႔ခ်ဳပ္က ဆုိသည္။


No comments:

Post a Comment

စာဖတ္သူမ်ားကြန္မန္.ေပးနုိင္ပါသည္။